Loading Events

« Alle Events

  • This event has passed.

«Det gamle er det nyeste nye – arkitekten som historieforteller» 

8 november, 2023 @ 5:00 pm - 8:00 pm

Norsk Murforum og Betongfokus i samarbeid med Bergen Arkitektforening ønsker deg velkommen til arkitektseminar i Stavanger.

Mange av framtidens bygg er allerede bygget og gjenbruk av bygninger er et viktig grep for å sikre et bærekraftig samfunn. Arkitekten har en viktig oppgave med å sikre endringsdyktige bygg og ofte brukes byggverkene som historiefortellinger når nye bydeler og samfunn videreutvikles. Vi har flere gode eksempler på slike prosjekter og denne ettermiddagen skal vi presentere noen av historiene. 

Grønn rehabilitering av eksisterende bygg gir lavere klimagassutslipp enn å bygge nye. For å nå nasjonale klimamål må vi tenke nytt – ikke kun bygge nytt. Gjennom casestudier og forskning er det vist at det er lavere utslipp ved rehabilitering enn ved nybygg. Dette handler i stor grad om materialbruk og avfall. Det kan ta 10-80 år før et nybygg utlikner sitt klimagassutslipp men hvordan skal de gamle byggene oppnå de kvalitetene som forventes?

Program for kvelden

Denne ettermiddagen dykker vi inn i både industri- og bygningshistorie og ser eksempler på spennende prosjekter der arkitekter og ingeniører bokstavelig talt skaper nytt av gammelt. Vi får også presentert hvordan nye teknikker åpner flere muligheter for arkitektene.

Det er nylig utgitt en ny standard NS-EN 17680:2023 med tittel «Bærekraftige byggverk – evaluering av potensialet for bærekraftig rehabilitering av bygninger». I denne standarden angis hvordan vi skal vurdere bygninger «gener for et langt liv» og vi vil også dykke lett inn i hva som omhandles i denne standarden og hvordan det vil kunne påvirke rehabilitering- og ombyggingsprosjekter.

Industribygninger er en del av vår kulturarv

I reisingen av både industri, kraftverk og bysamfunn var bevisstheten høy om å bruke dyktige arkitekter. Mange av arkitektene som fikk oppdrag eller ble ansatt, var relativt unge, men de var også beredt til å legge stort engasjement i de krevende oppgavene de ble tildelt. Vi presenterer blant annet prosjekter i området mellom Notodden og Rjukan – en kulturarv som står på Unescos liste. Ved Jan Eldegard Hjelle, Betongfokus 

Betongdesign som river gamle myter

Nye produksjonsmetoder for støping av betong fyller arkitektens verktøykasse. Spesialdesignede møbler, rasteplasser langs vegen eller meditasjonsrom for ro og studier av himmelen. Alt dette produseres i betong- fra Haukeland stasjon til skulpturer som markerer Unescos verdensarvområder. Ved Rune Skjoldal, TungeTing 

Endringsdyktige murbygg

Gjenbruk av teglbygg er eksempler på klimavennlige og bærekraftige byggverk. Det er mange eksempler på at gamle murbygg gjenoppstår med nye bruksområder. Hvordan designe og bygge for framtiden – også med bruk av eksisterende bygg? Ved Øyvind Buset, Norsk Murforum og Bård S. Solem, Eggen arkitekter. 

Dagens foredragsholdere

Jan Eldegard Hjelle
Daglig leder Betongfokus (tidligere Byggutengrenser)

Jan har jobbet med betong siden 1985 og har erfaringer fra prosjekter i Asia, Afrika og Europa. Han er spesielt interessert i byggenes levetid og miljøegenskaper samt hvordan vi kan bygge for å oppnå endringsdyktige byggverk.

Øyvind Buset
Daglig leder Norsk Murforum

Øyvind buset er murmester og daglig leder av Norsk Murforum. Det er en stor gammel bygningsmasse der ute som Øyvind mener skal tas vare på. De fleste bygninger her i verden er allerede bygd. Kunnskap og ferdigheter om opprinnelig materialbruk og utførelse er viktig for at disse skal vedlikeholdes og settes i stand på en riktig måte.

Rune Skjoldal
Daglig leder i Tunge Ting på Voss

Rune etablerte firmaet Tunge Ting på Voss i 2011. Tunge Ting leverer skreddersydde produkter i normal betong og fiberbetong

Rune er lidenskapelig opptatt av betong, som han mener er et et spennende og uttrykksfullt materiale med mange muligheter.  Tunge Ting utviklet høy kompetanse og variert erfaring med sliping og polering, farging, formgiving, design og ulike betongtyper og tilslag.

.

Bård S. Solem
Siv. Ark. MNAL, Eggen arkitekter

Bård S. Solem fra er sivilarkitekt MNAL hos Eggen arkitekter.  Bård har de siste 10 årene dykket ned i klimabelastningen til forskjellige materialer, og prøvd å gjøre kompliserte regnestykker forståelige. Han mener at både levetid, gjenbruksverdi og kvalitet er viktig i et klimaperspektiv. Man skal ikke bare tenke klimagassutslipp, men at når vi først skal bygge noe, så skal vi bygge noe ordentlig med varig karakter.

Meld deg på her

Details

Date:
8 november, 2023
Time:
5:00 pm - 8:00 pm
Kategori for Event:

Venue

Rogaland Kunstsenter
Nytorget 17
Stavanger, Norway
+ Google Map