Ungene på Steinerskolen i Arendal kom bort og fortalte mureren at dette ble skjevt.

Steinerskolen i Arendal bygde for å spare vedlikehold

Når det skal se bra ut og samtidig ikke ødelegge økonomien, er det lurt å bygge for å slippe så mye og dyrt vedlikehold. Men ungene på Steinerskolen i Arendal kom bort og fortalte mureren at dette ble skjevt.

– Her er det mange vinkler som er ute av lodd og vater, viser Ralph Magne Blair Johansen. 
Han er lærer på Steinerskolen i Arendal, men har også bakgrunn som byggmester og lærer på byggfag på videregående. Dermed var det han som administrerte byggeprosjektet da skolen satte opp nybygg. Skolen er bygd med Leca-blokker for å kunne spare på vedlikeholdet i fremtiden.

Femkantet bygg

– Det kunne vært kjedelig. Men vi hadde inne arkitekter som gjorde bygget til en femkant med skjeve vegger, forteller han.
Mens bygget ble reist, gikk undervisningen som vanlig ved siden av, i brakker og med gjerde mot byggeplassen. – Ungene kom til oss og sa til oss at vi måtte fortelle murerne at de murte helt skjevt! ler Johansen.

Lydisolert

– Det har gitt et solid bygg. Bort fra glass, to–tre betongvegger og helstøpte betongdekker, så er det Leca med stålbæringer som er kledd inn. Isoblokk i ytterveggene og tung Basicblokk i deleveggene for å ta lydkravene. Det er også praktisk at den gir bedre skruefeste. Vi har bare Lecaen, og så har vi pusset den, forteller han.

– Når vi skal finansiere bygget med de midlene vi har til rådighet og også ha penger til å vedlikeholde, så er det lurt å tenke på å bygge for fremtiden. Pluss at antroposofiske organisasjoner har en spesiell oppfatning av arkitektur. Detaljer i tre kan være fint, men det blir mye vedlikehold. Med mur er det oversiktlig hva som kommer på av vedlikeholdsutgifter, sier Johansen.

Leca produktsjef, Ole Fredrik Fodnes tilføyer: 

– Noen av skilleveggene hvor det var ekstra krav til lyddemping ble utført med Leca Lydblokk. Dette er en massiv, litt tyngre blokk som gir ekstra god lyddemping mellom aktivitetsrom, som musikkrom og vanlige undervisningsrom. 

Han legger også til:

– Ved å bruke Leca Isoblokk 35 cm i ytterveggene vil fyringsutgiftene være svært beskjedne. Denne blokken har nemlig en U-verdi langt under kravet på 0,18 W/m2K.  I tillegg vil det være et veldig branntrygt bygg. Her er jo både yttervegger og innvendige vegger i mur og etasjeskillerne i  plasstøpt betong.

Vedlikehold eller undervisning?

– Vi vet hvor mye lånet til banken er. Men kommer det vedlikehold slik at vi plutselig må vurdere om vi skal gjøre det eller om vi skal gjøre noe morsomt med ungene, da blir fort byggene seende fæle ut. Vi ser det rundt omkring: Vedlikeholdet har lett for å bli neglisjert.
Distriktssjef Rune Løvland i Weber forteller om en veldig ryddig og bra prosess. – Det var flere materialleverandører som var inne med løsningene sine, men så landet de på Leca som det beste alternativet, sier han.

– Det er klart det var noen utfordringer, men såpass bør vi greie. Resultatet ser ut til at det holder godt, sier Lars Willy Sørensen i Murmester Sørensen, som satte opp bygget.