Villa Kleiven

Kleiven ligger idyllisk til som en halvøy mot Nordåsvannet, sør for Bergen. Området består både av eldre og nyere bebyggelse, totalt ca. 30 eneboliger.


Det var her Bergensarkitekten Konow Lund slo seg ned da han i 1933 kjøpte Lysthuset bare et steinkast fra familien Vindheim Tveitens bolig.
Til tross for bakenforliggende vei med betydelig trafikk, har området fortsatt en landlig atmosfære, samtidig som det ligger nær Bergen sentrum.

Huset sett fra syd. På den store terrassen mot sørvest kan man nyte de siste solstråler om kvelden.


Ved en frimerke­regule­ring i 2013 ble tre eneboligtomter fradelt sentralt på Kleiven. Familien Vindheim Tveiten falt for området, og prosessen var i gang.


Tomten er svakt skrånende og har sjøutsikt på 180 grader mot sør/sørøst. I gjeldende detaljregulering lå det naturlige premisser med hensyn til størrelse, plassering og høyder.
En eldre, massiv mur som en gang har definert gamle grenser, danner nå en naturlig omramming av boligen mot nordøst. De gamle murer er ikke lenger bare grensemurer, men blir en del av det nyetablerte. Mot nordvest og sørvest har de to andre boligene som var en del av detaljreguleringen begynt å reise seg.

Sett fra nordvest –utsikt mot Nordåsvannet.


Det ble tidlig klart at byggherren ønsket seg et murhus. Fuskeplater med puss på kom ikke på tale. Det skulle være et solid materiale som skulle stå mot vind og vær og ikke minst horisontalregnet i Bergen.

Den plasstøpte sideveggen i stuen fungerer som en
konstruktiv stabilisator, samtidig som den synliggjør betongens kraft.


Valget falt på leca Isoblokk 30 cm. Utvendig ble boligen pusset med Weber pussystem fra a til å. Innvendig ble yttervegger fôret ut med 10 cm isolert stendervegg. Med andre ord et godt isolert hus med spennende, dype vindusposter.
Arkitektonisk fremstår boligen som modernistisk med innslag av funkis­elementer.
Intensjonen var at boligen skulle fremstå med et enkelt utrykk. Den er høyreist mot sol og utsikt, men lukker seg mer i bakkant mot naboer og trafikk. Det store stueområdet med dobbel takhøyde ble tidlig et viktig grep for kunden. Øvrige funksjoner måtte forholde seg til dette.


Ønsket om en høyreist stue genererte at resten av boligen ble trappet ned på sidene og i bakkant, og derved fikk man også brutt ned størrelsene slik at boligen ble mer tydelig lesbar.

Hovedstuen i 1. etasje har dobbel takhøyde og store vindusflater mot sjø og utsikt.

Overflater innvendig er i hovedsak gips, mens én sidevegg i stuen er plasstøpt. Denne fungerer som en konstruktiv stabilisator, samtidig som den synliggjør betongens kraft.


I 1. etasje ligger som nevnt hovedstuen med dobbel takhøyde, sentralt plassert med store vindusflater mot sjø og utsikt. Kjøkken, bad etc. er lokalisert i bakkant. Vaskerom/teknisk rom har direkte adkomst fra innvendig garasje. Hoved­soverommet ved siden av stuen har mulighet for tilkomst til terreng og utsikt.


I 2. etasje er stuen lokalisert i bakkant, som en mesanin mot stuen i 1. etasje. På hver side ligger soverom og bad. Ute på den store terrassen mot sørvest kan man nyte de siste solstråler om kvelden.


Informasjon om prosjektet

Adresse: Kleiven 15. 5152 Bønes
Byggherre: familien Vindheim Tveiten
Arkitekt: Grung Arkitektur AS ved Ove Grung og Ismael Saavedra Diaz
RIB: Sivilingeniør Petter Irgens Kloster as
Entreprenør: Brødrene Foss as v/ Frode Foss og Jørgen Prestegård (totalentreprise)
Leverandører: lecablokker, murmørtel og pussystem: Weber
Fliser: Modena
Fabrikkbetong: Betong Vest as
Ferdigstilt: 2016
Areal: BRA 285 m2 – BRT 367 m2
Konstruksjon: Bærende vegger av Leca isoblokk 30. Plasstøpte dekker.
Overdekninger: Leca isobjelke og ­kjerneisolert, plasstøpt overdekning.
Overflater: Ytterveggene har fiberarmert sprøytepuss utvendig.
Innvendig er de fleste veggene utlektet og isolert og kledd med gips.


Grung arkitektur

Bedriften er et arkitektkontor med allsidig erfaring innen alt fra mindre tilbygg til større leilighets- og forretningsbygg. Selskapet har vært i Bergen siden 1999, men i 2007 ble Ove Grung siv.ark. MNAL etablert som Grung Arkitektur AS. Kontoret består i dag av fire sivilarkitekter.