Innebygd bærekraft

Til Hardangerbadet i Øystese ble det valgt en produsent som gir 1 Euro til kreftforskning for hver kvadratmeter med flis.

I desember i fjor ble det nye Hardangerbadet i Øystese åpnet for publikum. Og det er flere enn lokalbefolkningen som kan glede seg over det nye badeanlegget på totalt 3000 kvadratmeter. Under byggingen av bassenget ble det nemlig tatt en rekke miljøvennlige og etiske valg.
Flisene til Harangerbadet ble levert av Modena Fliser, og selskapet valgte en produsent som donerer 1 Euro til kreftforskning for hver solgte kvadratmeter med flis.
– I tillegg til verdigrunnlag, vurderer vi også de ulike produsentenes miljøprofil. Til Hardangerbadet valgte vi for eksempel en limprodusent som investerer mye i ny miljøteknologi, forteller Jorunn Tharaldsen i Modena.

Helheten avgjør

Teknisk ansvarlig i Modena, Stefan Odehammar, understreker at det er summen av alle valg i et prosjekt, som avgjør hvor bærekraftig det blir.
– For oss handler bærekraft om summen av alle aktive valg som blir gjort før, under og etter en byggeprosess, sier han.

Et halvt år

Smistad Mur & Flis hadde ansvar for flisleggingen av Hardangerbadet. Daglig leder Harald Smistad forteller at de var mellom fire og seks ansatte som jobbet med dette prosjektet, og at de brukte cirka et halvt år på jobben.
– I tillegg til fliser fra Modena, brukte vi Mapei-produkter. Etter avretting av bassengbunn, vegger og promenadedekket, ble alle flater påført Mapelastic membran. Alle fliser ble dobbelt-limt med Procrete 2K, som er et tokomponents flislim, sier Smistad.